Πέτρινα Γεφύρια

Αναρριχητικό πεδίο Ανάβρας, Tομέας Γ'

Στην περιοχή της δυτικής Όθρυος και συγκεκριμένα στη ευρύτερη περιοχή της Ανάβρας, τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί δύο πολύ όμορφα πεδία, το καθένα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξεχωριστό στυλ αναρρίχησης. Το ένα από αυτά είναι ένα φαράγγι με διαδρομές σε κάθετη πλάκα με δυτικό προσανατολισμό όπου μπορείτε να σκαρφαλώσετε όλες τις εποχές εκτός χειμώνα (εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, αλκυονίδες μέρες κλπ..) και στο οποίο θα αναφερθούμε στο προσεχές μέλλον.

Το δεύτερο πεδίο (τομέας Γ) είναι ότι καλύτερο έχει μέχρι στιγμής ο νομός Μαγνησίας σε ότι αφορά το sport climbing. Είναι ένα monoblock κομμάτι με νότιο προσανατολισμό και κύριο χαρακτηριστικό του το αρνητικό ανάπτυγμα που έχει μεν ελαφρά κλίση αλλά μεγάλη υψομετρική. Οι γραμμές του κινούνται σε σταλακτίτες με τρύπες, σε τακάκια και φάπες και έχουν ανάπτυγμα μέχρι και 35 μέτρα. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους δουλεύουν διαδρομές με δυσκολία 7a-b ενώ δεν λείπουν και οι γραμμές σε ψιλο-κάθετη πλάκα με πιο χαλαρό σκαρφάλωμα. Απαραίτητα συστατικά η δύναμη, η αντοχή, η διάρκεια και η εκρηκτικότητα! Είναι το πεδίο που τα συνδυάζει όλα!

 

 

 

 

Οδηγίες προσέγγισης : Η Ανάβρα βρίσκεται όπως αναφέραμε και προηγουμένως στην δυτική Όθρυ, και παλιότερα αποτελούσε πέρασμα που συνέδεε την Στερεά Ελλάδα με την Θεσσαλία από την περιοχή του Δομοκού. Οπότε υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι προσέγγισης του πεδίου, ένας από την πλευρά της Λαμίας ( π.χ. βολεύει για Αθηναίους, Τρικαλινούς ) και ένας άλλος από την πόλη του Αλμυρού. Ας τα δούμε αναλυτικότερα :

- Από Αλμυρό ακολουθούμε ταμπέλα που δείχνει την κατεύθυνση προς το χωριό της Ανάβρας (ή Γούρας), μετά από 20 km περίπου πορείας σε ασφάλτινο δρόμο ξεπροβάλλουν τα βράχια του πρώτου αναρριχητικού πεδίου στα αριστερά μας, σχηματίζοντας την κόψη ενός φαραγγιού. Συνεχίζοντας τον δρόμο μας, στα δεξιά μας, προσπερνάμε μια εκκλησίτσα, τον προφήτη Ηλία, περιφραγμένη και με μία πηγή στο εσωτερικό της με πόσιμο νερό. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς το χωριό και σε απόσταση 4 km περίπου από το πρώτο πεδίο, θα δείτε στα δεξιά σας το πεδίο Γ που αναφερόμαστε. Χωματόδρομος σας οδηγεί σχεδόν στην βάση του. (Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στην μέση του χωματόδρομου μέχρι τα μαντριά που είναι πολύ καλός).

- Για όσους συμφέρει να προσεγγίσουν το πεδίο από την δυτική Όθρυ, πλησιάζοντας την πόλη του Δομοκού, βρίσκουμε πινακίδα που προειδοποιεί για την κοινότητα Ανάβρας. Το χωριό απέχει 15 λεπτά από την διασταύρωση αυτή. Προσπερνάμε την Ανάβρα και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά, περίπου, στον ίδιο επαρχιακό δρόμο που ενώνει το χωριό με την πόλη του Αλμυρού. Το πεδίο είναι ευδιάκριτο από το δρόμο αυτό, ενώ ακολουθούμε χωματόδρομο που αναφέραμε και πριν για να φθάσουμε μέχρι την βάση του.

Από αυτό το σημείο και μετά, ακολουθούμε ευδιάκριτο σηματοδοτημένο μονοπάτι που μας φέρνει μπροστά στα βράχια. ( 2-3 λεπτά περπάτημα ).

 

Χαρακτηριστικά Πεδίου : Οι διαδρομές είναι όλες sport χαρακτήρα, με μεγάλο ανάπτυγμα (20 – 35 μέτρα ) καλοασφαλισμένες και με διπλά ρελέ. Απαραίτητα υλικά, ένα σχοινί 60 μέτρων είναι αρκετό, εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποια project που χρειάζεται οπωσδήποτε σχοινί 70 μέτρων και 15 σετάκια. Μέχρι στιγμής η δυσκολία των διαδρομών κυμαίνεται από 6a+ έως 8a+?. Ο προσανατολισμός του πεδίου είναι Νότιος, οπότε έχει πολύ ευχάριστο σκαρφάλωμα όλο το χειμώνα (έχει τύχη να σκαρφαλώνουμε καταχείμωνο με 15cm χιόνι, με καλοκαιρινή ενδυμασία!). Επίσης την άνοιξη και το φθινόπωρο μπορείτε να σκαρφαλώσετε όλη την μέρα ή με κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα αν τύχετε σε πολύ ζεστή μέρα!

 

Διαδρομές και βαθμολογίες τους :

Όλες οι διαδρομές έχουν γραμμένο το όνομα στην βάση τους

 

- Αλχημεία 7b
- Insomnia 7a+
- Μια γραμμή στο χρόνο 7a+
- Δαιμονισμένος Άγγελος 7b
- Nigra et Amara 6c+ / 7a
- Χημική Συνουσία 7a
- Futurismo 8a+ / 8b? (Project)
- ? no name ? (Project – ημιτελείς)
- Galactica 7a+
- Τυθής 6 a+
- Ρέα 6b

 

Βέβαια στο πεδίο αυτό, λόγω της καταλληλότητας αυτής της εποχής, καρφώνονται συνεχώς νέες διαδρομές, οπότε δεν αποκλείεται να βρείτε και διαδρομές που δεν αναφέρονται εδώ.

 

Δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια διαδρομή… είναι όλες τους υπέροχες! Καθαρό Sport climbing! Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε :

- Galaktika, πάρα πολύ ωραία διαδρομή, με ένα crux στην αρχή της και ένα στο τέλος, συνεχές σκαρφάλωμα στον ίδιο βαθμό δυσκολίας, ενδιάμεσα rest, 30 μέτρα ανάπτυγμα, συνεχές στρίψιμο ανάμεσα σε μικρά κολονέτα και τακάκια, είναι η διαδρομή σημείο αναφοράς του πεδίου!

- Μια γραμμή στο Χρόνο, επίσης πολύ ωραία διαδρομή, στο ίδιο στυλ με την προηγούμενη, λίγο πιο κοντή οπότε απαιτεί λιγότερη διάρκεια, αλλά πιο πολύ εκρηκτικότητα και το σπουδαιότερο (όσον αφορά τη Μαγνησία), χαραγμένη από γυναίκα!

- Χημική Συνουσία, Εδώ έχουμε διαφορετικό στυλ, μιας και σκαρφαλώνουμε στην αρνητική, ελαφρώς, κεντρική πλάκα, με πολύ μικρά πιασίματα και τακάκια, χωρίς σχεδόν καμία χούφτα, κάτι που απαιτεί συνεχές σκαρφάλωμα με καλή διάρκεια και συνοχή κινήσεων για 30 σχεδόν μέτρα αναπτύγματος!

 

Όσον αφορά την διανυκτέρευσή σας, μπορείτε να στήσετε αντίσκηνο σε αλάνα λίγο πριν το πεδίο αλλά επίσης μπορείτε να μείνετε και στο χωριό της Ανάβρας όπου υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως επίσης και να γευματίσετε μιας και η Ανάβρα είναι φημισμένη για τα κρέατα βιολογικής παραγωγής, και ιδίως τα χοιρινά της. Μην ξαφνιαστείτε αν στο δρόμο σας συναντήσετε ζώα ελευθέρας βοσκής, είναι σήμα κατατεθέν του χωριού! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν.


Ε.Ο.Σ. Αλμυρού

Τμήμα Αναρρίχησης
(πληροφορίες-διαδρομές-εικόνες, Χρ. Μπουκώρος)

 


Εκτύπωση   Email