Δράσεις

Γκαμήλα-Δρακόλιμνη-Αστράκα στις 22-23-24.6.2012 με τον ΕΟΣ Αλμυρού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Αλμυρού στο όρος Τύμφη (Γκαμήλα – Αστράκα – Δρακόλιμνη) στις 22,23 & 24 Ιουνίου.

 

Η 11μελής ομάδα του συλλόγου αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής με προορισμό το Μεγάλο Πάπιγκο (υψομ. 1000μ.), μέσω Εγνατίας οδού & Ιωαννίνων, όπου και διανυκτέρευσε.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου, ιδιαίτερα φορτωμένο & κοπιαστικό, είχε πρωινό ξύπνημα από τις 05:00 το πρωί και εκκίνηση για το καταφύγιο της Αστράκας (υψομ. 1.950μ.) στις 06:00 το πρωί από το Μικρό Πάπιγκο (υψόμ. 1.115μ.). Εκεί από την εκκλησία των Ταξιαρχών η ορειβατική ομάδα θα «φορτωθεί» τα σακίδιά της και θα πάρει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στο καταφύγιο. Τρεις (3) ώρες θα διαρκέσει η ανάβασή μας (5,4Km) για το καταφύγιο της «Αστράκας», 835μ. υψομετρική διαφορά η πορεία, στην αρχή μέσα σε δένδρα, μετά στο ξέφωτο έχοντας πάντα στα δεξιά μας τους επιβλητικούς «πύργους» της Αστράκας. Ο3(όμικρον 3) δείχνει το σηματοδοτημένο μονοπάτι, με πολλές πετρόχτιστες βρύσες στη πορεία μας που θα δροσίσουν την ομάδα κατά την ανάβασή της. Στις 09:00 η ορειβατική ομάδα βρίσκεται στο καταφύγιο. Θα ξεκουραστούμε, θα τακτοποιηθούμε στις κλίνες μας και γρήγορα θα ετοιμαστούμε, με ελαφρότερο εξοπλισμό, για να εκκινήσουμε με προορισμό τη κορυφή «Γκαμήλα» στα 2.497μ.

Κατηφορίζοντας για τη «λάκα του Τσουμάνη» απ’ όπου θα πάρουμε το μονοπάτι για τη κορυφή (& πάλι μια διαρκής ανάβαση) θα συναντήσουμε και τις πρώτες «χιονούρες» και φυσικά η στάση για τις απαραίτητες φωτογραφίες είναι πλέον αναπόφευκτη. Μαζί μας στην ομάδα είναι και δύο νεαρά μέλη – έφηβοι της ομάδας χιονοδρομίας του συλλόγου (οι Γεωργίου Α. & Σαρσώνης Ν.) που θέλουν να «πατήσουν» χιόνι στο τέλος του Ιούνη! Κάτι λιγότερο από τρεις (3) ώρες διήρκησε η ανάβαση για τη κορυφή με 6 μέλη του συλλόγου να φτάνουν στο τέρμα της διαδρομής (12:30). Εκπληκτική η θέα, μοναδικές στιγμές στα 2.500μ. Ξεκούραση, φαγητό, φώτο με θέα τη Δρακόλιμνη, τα «γκρέμια» της Γκαμήλας, το Σμόλικα (το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος). Η επιστροφή & κατάβασή μας σαφώς πιο γρήγορη & εύκολη, το ραντεβού όλων είναι κάτω στη «λάκα του Τσουμάνη», εκεί στη βρύση όπου θα ξεκουραστούμε και θα ετοιμαστούμε να ανηφορίσουμε, προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πορεία για τη Δρακόλιμνη. Άλλες 2 ώρες ανηφορικής πορείας θα προσθέσουμε στο ενεργητικό μας μέχρι να φτάσουμε στη Δρακόλιμνη στα 2.100μ.(δεν είναι η ψηλότερη αλπική λίμνη, υπάρχει η Γκιστόβα στο Γράμμο που κατέχει τα πρωτεία). Ευτυχώς κάποια σύννεφα θα κάνουν τη πορεία μας πιο εύκολη και όλοι μαζί θα φτάσουμε στο στόχο μας… η Δρακόλιμνη είναι μπροστά μας, τα «δρακάκια» της, οι αλπικοί Τρίτωνες είναι σε αφθονία μέσα στο νερό… (Triturus Alpestris, ή βουνοτρίτωνας, αμφίβιο ουροδελή ερπετό της οικογένειας των σαλαμανδριδών). Πολλές οι φωτογραφίες, απολαμβάνουμε το τοπίο, τη θέα, την ηρεμία του βουνού. Όμως έχουμε και το δρόμο της επιστροφής για το καταφύγιο, μια πορεία 1,5 ώρες. Έως ότου φτάσουμε θα έχουμε συμπληρώσει 12 ώρες πορείας & περιήγησης στο βουνό! Κατεβαίνοντας, οι πρώτες ψιχάλες θα αρχίσουν να πέφτουν & λίγο πριν το καταφύγιο μια μικρή «μπόρα» θα μας θυμίσει πόσο ευμετάβλητος είναι ο καιρός σε τούτο το βουνό αλλά και πόσο «σωστή» είναι η Ε.Μ.Υ. στις προβλέψεις της…

Στο καταφύγιο της «Αστράκας» θα έχουμε όλο τον απογευματινό μας χρόνο να στεγνώσουμε, να χαλαρώσουμε, να φάμε, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μιας «γεμάτης» ημέρας, να δούμε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και να προγραμματίσουμε τη Κυριακή μας. Εκεί θα συναντήσουμε και φίλους ορειβάτες από το σύλλογο ορειβασίας - πεζοπορίας Τρικάλων καθώς και μια παρέα ορειβατών από τη Βέροια.

Τη Κυριακή η ορειβατική μας ομάδα θα χωρίσει και θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα. Μια 3μελής έμπειρη ομάδα θα επιχειρήσει ανάβαση στη κορυφή της Αστράκας (υψομ. 2.432μ.) και επίσκεψη στο σπηλαιοβάραθρο της «Προβατίνας», οι υπόλοιποι θα κατηφορίσουν το μονοπάτι για το Μικρό Πάπιγκο. Οι μικρότεροι θα απολαύσουν το μπάνιο τους στις «κολυμπήθρες», βρίσκονται μεταξύ Μικρού & Μεγάλου Πάπιγκου και οι υπόλοιποι θα απολαύσουν το πανέμορφο Πάπιγκο, τα καλντερίμια του και τα πετρόκτιστα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές…

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε την εμπειρία της ομάδος από την ανάβασή της στην Αστράκα. Μια πορεία που ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί & κατεβαίνοντας το μονοπάτι προς Πάπιγκο μέχρι τα 1650μ στη συνέχεια θα ανηφορίσει μέχρι τα 1900μ. Εκεί το μονοπάτι διακλαδίζεται. Αριστερά πηγαίνει στην κορυφή και δεξιά στην Προβατίνα. Πηγαίνοντας δεξιά η ορειβατική ομάδα του ΕΟΣ Αλμυρού και σε λίγα μέτρα ανάβασης αντίκρισε τους Πύργους της Αστράκας από την πάνω πλευρά τους. Μετρώντας τους είναι 1,2,3,4,5,6. Η πληροφορία λέει πως το βάραθρο βρίσκεται ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο πύργο στα 1820μ. Με λίγη προσπάθεια εντοπίζουν το σπήλαιο. Η είσοδός του είναι εντυπωσιακή. Ένας αμφιθεατρικός βράχος με θόλο από πάνω καλύπτει την τρύπα-είσοδο του βαράθρου που φτάνει τα 400μ βάθος και είναι το μεγαλύτερο μονοκόμματο βάραθρο της Ελλάδας. Να σημειώσουμε ότι ένα μέλος του συλλόγου ο Κώστας Ζούπης κατέβηκε στο βάραθρο το 1978. (σε ηλικία 25 ετών). Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατέβηκε στην Προβατίνα μαζί με έναν Πολωνό και μέχρι σήμερα δεν έχουν κατέβη περισσότεροι από 10 Έλληνες. Μετά το σπήλαιο της «Προβατίνας» η 3μελής ομάδα θα πάρει το ανηφορικό μονοπάτι (2,5Km & 530μ ύψομ. διαφ.) που είναι σηματοδοτημένο με λιθοσωρούς και στις 11:45 θα «πατήσει» τη κορυφή Αστράκα στα 2432μ. Η θέα της κορυφής μοναδική! φαίνεται το καταφύγιο 500μ πιο χαμηλά, απέναντι η δρακόλιμνη κάτω από τον Πλοσκό και δεξιότερα οι Γκαμήλες Α και Β. Ακόμη πιο δεξιά στο βάθος δεσπόζει η Τσούκα Ρόσσα. Ο κόσμος τελικά πάνω από μια κορυφή φαντάζει διαφορετικός…

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι συμμετείχαν οι κ.κ. Λαμπροθανάση Α, Μπόσινα Ειρ, Γεωργίου Αθ. & Ιωαν, Σαρσώνης Ν, Αναστασόπουλος Κ, Μελέτης Χ, Κοντούρης Χ, Σταματίου Γ., Τσιτσόπουλος Ν, & Ζαβός Χ.

Για τον Ε.Ο.Σ. Αλμυρού

Ο Πρόεδρος



Εκτύπωση   Email