Canyoning

Canyoning

Canyoning στην Όθρυ - Τα φαράγγια των Τιτάνων!

Τα φαράγγια της Όθρυος είναι πολλά αλλά τα πιο αξιόλογα βρίσκονται στην βορειοανατολική πλευρά. Είναι του Μαυρομάτη, της Νεροσπηλιάς, του Τσιγγενορρέματος και του Κακορρέματος που ανήκουν στο Δημοτικό διαμέρισμα του Αλμυρού. Τα φαράγγια της Όθρυος προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες οπαδούς του canyoning από την Ελλάδα κι από την Ευρώπη γιατί είναι από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Επίσης σε πολλά από αυτά πραγματοποιούνται και τουριστικές καταβάσεις από ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την ομορφιά αυτού του σπορ. Τα χαρακτηριστικά των φαραγγιών της Όθρυος είναι η στενότητά τους, η ελάχιστη διέλευση του ηλιακού φωτός, η ροή των νερών στην μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και το σημαντικότερο η έλλειψη σκουπιδιών μέσα τους. Η καθαρότητα των φαραγγιών οφείλεται & στο ότι τα χωριά που υπάρχουν στην Όθρυ, είναι ελάχιστα και βρίσκονται σε μικρότερο ύψος από τα φαράγγια. Η Όθρυς είναι ένα αραιοκατοικημένο βουνό και ενδείκνυται για φυσιολατρία και ορεινά σπορ. Η εξερεύνηση των φαραγγιών ξεκίνησε από το 1999, ενώ από το 2003 καθιερώθηκε σαν χώρος διεξαγωγής σχολών καταβάσεων φαραγγιών καθώς και τουριστικών καταβάσεων.

Πληροφορίες για προγράμματα καταβάσεων και σχολών μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στο www.canyoning.gr & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου των φαραγγιών της Όθρυος, καθώς και στις εργασίες που έγιναν γι αυτά. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Ανδρέου (εκπαιδευτή - οδηγό canyoning) για την εξαίρετη δουλεία του, τις πληροφορίες & τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

mavromatisJPG 1Βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Ιωάννη Βρύναινας. Στενό, απότομο με συνεχόμενα ραπέλ και με νερά που κυλάνε μέσα του όλο το χρόνο, θα αποζημιώσει με το παραπάνω κάθε φίλο του canyoning. Ξεκινάει από υψόμετρο 780μέτρων και καταλήγει στα 550μέτρα. Έχει μήκος 2,7χλμ και η κατάβασή του διαρκεί 3-4 ώρες.

Από το 2002 που εξερευνήθηκε, αμέσως έγινε γνωστό και έχουν περάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες άτομα. Μικροί, μεγάλοι, Έλληνες, ξένοι, ομάδες από σχολές, από πανελλήνιες και παγκόσμιες συναντήσεις, σπηλαιολόγοι, ορειβάτες κ.α.

Τα ψηλά τοιχώματα και η καταπράσινη αναρριχόμενη βλάστηση που κρέμεται από αυτά στο μεγαλύτερο μήκος του φαραγγιού, θα είναι από τις καλύτερες εικόνες που θα συναντήσετε στον Μαυρομάτη. Το παλιό και όμορφο μονοπάτι της επιστροφής που οδηγούσε κάποτε σε παρακείμενο νερόμυλο, θα είναι το επιδόρπιο της δράσης σας, γεμίζοντας σας όμορφες εικόνες από την περιοχή. Έχει 13 ραπέλ από 4 έως 22 μέτρα. Πέρασαν πρώτοι στις 19 Ιανουαρίου 2002 οι: Γιώργος Ανδρέου, Αλέξανδρος Καγιάς, Χρήστος Γιαννακόπουλος.

 

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΚΟΡΡΕΜΑ

Βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Κωφοί και Κοκκωτοί. Το Κακόρρεμα είναι ένα φαράγγι που όσο το περπατάς τόσο ποιο πολύ στενεύει. Στο απόλυτο στενό του σημείο, στο μέσον σχεδόν του φαραγγιού, περνάει ελάχιστο φως. Επίσης σε όλο το μήκος του, υπάρχουν αρκετά σπήλαια. Το μεγαλύτερο από αυτά έχει βάθος 35 μέτρα. Μόλις κατέβουμε τον πρώτο καταρράκτη, το φαράγγι στενεύει πολύ. Στο μέσον της διαδρομής του γίνεται αρκετά σκοτεινό. Ξεκινάει από υψόμετρο 430μέτρων και καταλήγει στα 200μέτρα. Έχει μήκος 2χλμ και η κατάβασή του διαρκεί 4 ώρες. Το μονοπάτι της επιστροφής είναι εξαιρετικά όμορφο. Έχει 13 ραπέλ από 4 έως 23 μέτρα

Πέρασαν πρώτοι στις 13 Μαίου του 2002 οι: Γιώργος Ανδρέου, Αλέξανδρος Καγιάς, Γιώργος Χατζηαγγέλου.

 

 

 

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΡΟΣΠΗΛΙΑΣ

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γνωστό σπήλαιο όπου πήρε και το όνομά του. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από τις ομορφότερες. Το αρχαίο ελατόδασος της περιοχής (του Πετροκάναλου) είναι το φυσικό μνημείο του βουνού. Η πρόσβαση για το φαράγγι γίνεται μόνο με αυτοκίνητο 4Χ4. Το φαράγγι έχει συνεχόμενα ραπέλ και είναι αρκετά απότομο, στενό και εντυπωσιακό. Η επιστροφή μετά το φαράγγι, γίνεται από ένα πολύ απότομο μονοπάτι.

Ξεκινάει από υψόμετρο 950μέτρων και καταλήγει στα 780μέτρα. Έχει μήκος 0,75χλμ και η κατάβασή του διαρκεί 2-3 ώρες. Έχει 14 ραπέλ από 5 έως 18 μέτρα

Πέρασαν πρώτοι στις 20 Απριλίου του 2002 οι: Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Ελένη Ψυχούλη.

 

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΣΙΓΓΕΝΟΡΡΕΜΑ

Το Τσιγγενόρεμα ή αλλιώς Ξενιόρεμα είναι το φυσικό σύνορο της περιοχής της Βρύναινας με την Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς, εξου και το όνομα Ξενιόρεμα. Στο τέλος του φαραγγιού και δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι είναι κτισμένο και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, στηριγμένο πάνω σε βράχους στις δύο όχθες του χειμάρρου, το οποίο άντεξε σε κάποια μεγάλη πλημμύρα αν και η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ύψος του.

Το Τσιγγενόρεμα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φαραγγιού! Και αυτό ακριβώς είναι. Μια πανέμορφη και στενή σχισμή, τόσο στενή που σε κάποια σημεία μπορείς να ακουμπήσεις με τα δυο σου χέρια τα πανύψηλα και εντυπωσιακά τοιχώματα. Τα τοιχώματα άλλοτε δημιουργούν διάφορες όμορφες κοιλότητες και σχεδιασμούς και άλλοτε είναι κάθετα και απόκρημνα. Στο κοίταγμά τους προκαλούν δέος, αλλά προξενούν και αυτό το γνωστό συναίσθημα, που σίγουρα όλοι αυτοί που έρχονται συχνά σε επαφή με την φύση έχουν βιώσει, την αίσθηση του πόσο μικρός είσαι απέναντι στο μεγαλείο της. Τα νερά του ρέουν άοκνα, ιδιαίτερα την άνοιξη, και δημιουργούν φυσικές βάθρες και κολύμπες.

Το φαράγγι χωρίζεται σε δυο μέρη. Τα ραπέλ του είναι 38. Γα το πρώτο μέρος 24 και για το δεύτερο 14. Ύψους από 4 έως 20 μέτρα. Για την πρόσβαση είτε στο πρώτο μέρος του φαραγγιού είτε στο δεύτερο είναι απαραίτητο αυτοκίνητο 4Χ4. Το συνολικό μήκος του μαζί με την πεζοπορία στην αρχή και το τέλος είναι 5χλμ. (3+2). Η διάρκεια της κατάβασής του είναι περίπου 8 ώρες (4+4) ενώ το περπάτημα στο τέλος του είναι καμιά ωρίτσα. Η δυσκολία του έγκειται κυρίως στο ότι απαιτεί μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση, γιατί έχει αρκετό κολύμπι από βάθρα σε βάθρα και μεγάλα κομμάτια περπατήματος σε βράχια. Γενικά είναι ένα αισθητικό φαράγγι με ιδιαίτερο στοιχείο την στενότητά του. Το πρώτο μέρος του ενώνεται με το φαράγγι της νεροσπηλιάς.

Ξεκινάει από υψόμετρο 960μέτρων και καταλήγει στα 260μέτρα. Το μέρος που χωρίζει το φαράγγι σε δύο τμήματα, έχει υψόμετρο 550 μέτρα.

Η ασφάλιση έγινε στις 6 Ιουνίου 1999 από τον Γιώργο Ανδρέου, τον Γιώργο Ευθυμίου και τον Νίκο Κοντάκη.

Ε.Ο.Σ. ΑΛΜΥΡΟΥ
(Όθρυς, το μυθικό βουνό των Τιτάνων, Ανακάλυψέ την...)

 


Εκτύπωση   Email