Πρώτη εξόρμηση του ΕΟΣ Αλμυρού το 2010

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, ήταν προγραμματισμένη η πρώτη εξόρμηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού, σύμφωνα με το «ετήσιο πρόγραμμα αναβάσεων και εξορμήσεων του 2010».

Ξεκινήσαμε λοιπόν για μια χειμερινή πεζοπορία στην Όθρυ, οδεύοντας προς το Γερακοβούνι (υψόμετρο 1638 μέτρα). Μόλις όμως περάσαμε το χωριό Κωφοί, αναγκαστήκαμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο, γιατί από κει και πάνω ο δρόμος είχε αρκετό χιόνι και κυρίως η αναστροφή ήταν προβληματική. Έτσι η ανάβασή μας ξεκίνησε από το χωριό Κωφοί (περιοχή Μηλιά) και έγινε από τον ασφαλτικό δρόμο ο οποίος στην αρχή ήταν καλυμμένος με χιόνι δεκαπέντε εκατοστών, που όσο ανεβαίναμε αυξανόταν.

Μετά από πορεία οκτώ περίπου χιλιομέτρων, που έγινε σε δυόμισι ώρες μαζί με τις στάσεις για τις απαραίτητες φωτογραφίες, φτάσαμε στο Μνημείο της Αεροπορίας. Εδώ το χιόνι στο δρόμο ξεπερνούσε τα τριάντα εκατοστά ενώ δίπλα από τον δρόμο το χιόνι ήταν πολύ περισσότερο και έφτανε τα ογδόντα εκατοστά (είχε γίνει εκχιονισμός του δρόμου πιθανόν την προηγούμενη μέρα).

Όταν στη συνέχεια προσπαθήσαμε να αφήσουμε τον δρόμο και να πάρουμε το μονοπάτι για την κορυφή τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Το πολύ φρέσκο χιόνι που είχε πέσει από κει και πάνω (περισσότερο από ένα μέτρο), δεν μας επέτρεπε ανάβαση προς την κορυφή. Μια απόσταση εκατό μέτρων κάναμε να τη διασχίσουμε περίπου δεκαπέντε λεπτά αναγκαζόμενοι να «κόβουμε χιόνι». Έτσι η ανάβασή μας σταμάτησε εδώ. Το βουνό προτιμούσε να μείνει μόνο του για να χαρεί το ανέγγιχτο πέπλο του. Η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε τις κορυφές και η χιονόπτωση που συνεχίζονταν κανονικά, μας έστειλαν το μήνυμα ότι μια άλλη φορά θα έρχονταν η δική μας σειρά.

Σε όλη την πορεία έριχνε ένα ψιλό σπειρωτό χιόνι χωρίς όμως να φυσάει και έτσι παρά το κρύο (γύρω στο μηδέν), η αίσθηση της ατμόσφαιρας ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Οι εικόνες του χιονισμένου τοπίου σε όλη την διάρκεια της ανάβασης ήταν εκπληκτικές. Ήταν από τις λίγες φορές που βλέπαμε τα δέντρα (έλατα, πουρνάρια, κέδρα κ.α.) να είναι φορτωμένα με τόσο πολύ χιόνι, που μας έδινε την εντύπωση ότι δεν ήμασταν στο δικό μας βουνό αλλά σε κάποιο βουνό της Βόρειας Ευρώπης.

Σε κάποιο σημείο μπήκαμε μέσα στα έλατα θέλοντας να αφουγκραστούμε τους ήχους του δάσους με το χιονισμένο τοπίο. Η εμπειρία μοναδική. Ένας κότσυφας παγωμένος από το κρύο βρήκε καταφύγιο στα χέρια μας και αφού ζεστάθηκε λίγο, όταν τον αφήσαμε, πέταξε ζωηρά μακριά ευχαριστώντας μας.

Στο Μνημείο και στα γύρω σπίτια το χιόνι έφτανε στο ύψος από τις περιοχές και τους φράχτες και είχαμε την εντύπωση πως με μια δρασκελιά θα τα υπερπηδούσαμε για να μπούμε στο εσωτερικό τους.

Αφού κάναμε μια μικρή στάση για ξεκούραση και πρόχειρο φαγητό στο Πυροφυλάκιο, επιστρέψαμε από τον ίδιο δρόμο. Η κατάβαση κράτησε μιάμιση ώρα (η κατηφόρα είναι αρκετά πιο γρήγορη αλλά και πιο κουραστική για τα πόδια).

-

Το φυλλάδιο με το πρόγραμμα του ΕΟΣ μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, από την επόμενη εβδομάδα, ή να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του συλλόγου στο www.eosalmyrou.gr).

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επόμενη εξόρμηση του ΕΟΣ μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα γραφεία του συλλόγου που είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00 – 21:00 (τηλ 2422 0 26280 και κιν 698 98 22066)

Για μια τέτοια, σχετικά εύκολη, χειμερινή ανάβαση (βαθμός δυσκολίας Α), χρειάζεται κάποιος βασικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Α) Ρουχισμός
- Παπούτσια αδιάβροχα
- Αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι

- Γκέτες Ορειβατικές
- Γάντια

Β) Γενικής χρήσης
- Σακίδιο
- Παγούρι 1-1,5lt

Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι:

Ο ΕΟΣ Αλμυρού προτίθεται να διοργανώσει σχολή Αρχαρίων Χειμερινού Βουνού όπου θα διδάξει ο κ. Μαγγίτσης Νίκος από την Αγριά του Βόλου, ένας έμπειρος ορειβάτης ο οποίος έχει ανέβει στις ψηλότερες κορυφές της κάθε Ηπείρου (Seven Summits). Για το θέμα αυτό θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και στον τύπο και στο site του συλλόγου.

Για τον ΕΟΣ Αλμυρού

Η Τεχνική Επιτροπή Ορειβασίας


Εκτύπωση   Email